IMG_7402-2Elsenburg Broodmaker start deze maand met het inrichten van zijn eigen bakkerij in Het Lokaal, de foodhal in De Nieuwe Stad. Carel Elsenburg heeft een passie voor brood in de puurste vorm. “Bij handgemaakt brood met wilde gisten (desem) is ieder brood net iets anders.” Deze week kon zijn brood al worden geproefd en gekocht tijdens de Smaak van de Streekmarkt in Amersfoort, op de stoep bij Het Lokaal.

Carel heeft jarenlange ervaring als chef-kok. Hij kookte in De Kas in Amsterdam en gaf de laatste jaren les aan de Hoge Hotelschool. Die baan zegt hij op om zijn lang gekoesterde droom waar te maken: een broodmakerij. “Samenwerken met een bedrijf als Het Lokaal is te gek. We delen dezelfde visie over voedsel. Geen appels uit Nieuw-Zeeland of knoflook uit China. Dat is helemaal niet nodig, want het groeit hier in Amersfoort gewoon om ons heen!”

Carel gebruikt voor zijn brood oude rassen als spelt, rogge, boekweit en eenkoorn. “Oude smaken laten herleven. Door lagere glutenpercentages komt het echt weer aan op de techniek van de bakker.”