zuurdesembrood Elsenburg & Sebastiani broodmakers beste van NederlandElsenburg en Sebastiani Broodmakers maken het lekkerste zuurdesembrood van Nederland. Bij de eerste Nederlandse Zuurdesembroodproeverij werden de broodmakers op twee van de vier categorieën tot beste bakkers uitgeroepen. In totaal deden 35 bakkers uit heel Nederland mee met de wedstrijd.

Het roggebrood én speltbrood van de broodmakers werd door een professionele jury verkozen tot het beste en lekkerste brood. “Met enkele uitzonderingen waren het allemaal uitstekende broden van hele goede kwaliteit. De jury heeft bijna unaniem een aantal uitschieters geproefd die bijzonder indrukwekkend waren,” meldt Martin Kullik, initiatiefnemer van de Nederlandse Zuurdesembroodproeverij.

​Verrassing: winnend zuurdesembrood

De broodmakerij van Elsenburg en zijn compagnon Paolo Sebastiani is nog maar net twee jaar in bedrijf. De bakkerij is onderdeel van streekwinkel- en restaurant Het Lokaal in Amersfoort. Zeker van zijn eigen brood, trok broodmaker Carel Elsenburg de stoute schoenen aan. Met een zak brood ging hij naar Restaurant Vermeer in Amsterdam, het toneel van de zuurdesembroodproeverij. “We wisten helemaal niet dat de uitslag al bekend was. Afgelopen zaterdag vertelde een man in de winkel dat hij al lang van plan was ons brood te proeven, maar er nog niet aan toegekomen was. Toen hij het ‘s ochtends in de krant las, reed hij direct naar Het Lokaal. Een grote verrassing, we zijn gelijk naar de boekhandel gefietst voor een exemplaar van de krant waar de uitslag in stond. Natuurlijk weten we dat ons brood lekker is, kwaliteit staat voorop. Maar dat we op twee onderdelen eerste zouden worden, dat is wel heel bijzonder.”

Zelf zuurdesem bakken?

“Het geheim van de bakker” geldt niet voor Elsenburg en Sebastiani Broodmakers. Met liefde geven zij de fijne kneepjes van het bakken door. In Het Lokaal organiseren zij om de maand workshops, al bijna twee jaar een groot succes. “Bij ons leer je brood bakken vanaf de basis. Na afloop ga je naar huis met recepten, je eerste moederdeeg, een tas vol brood en een hoofd vol inspiratie. Het is fantastisch dat veel cursisten graag in de winkel komen melden dat ze met regelmaat en plezier zelf brood bakken.” Het brood van Elsenburg en Sebastiani Broodmakers is komende zaterdag natuurlijk ook te proeven op de Streekmarkt bij Het Lokaal.