Wij zijn van mening dat de huidige supermarkten, groothandels en andere partijen in onze voedselketen te weinig aandacht hebben voor gezond, smaakvol en verantwoord eten. Ons voedsel legt onnodig veel kilometers af over de hele wereld. Het zit vaak vol met ongezonde toevoegingen om het langer houdbaar te maken en om het goedkoop te produceren. Dit gaat ten koste van onze eigen gezondheid, het milieu en welzijn. Het is voor de consument niet meer duidelijk waar eten vandaan komt, wie het heeft gemaakt, wat er in zit en of het echt wel is wat er op de verpakking staat. Met Het Lokaal brengen we het alternatief naar de stad. Wij bieden mensen diversiteit en een grote hoeveelheid gezonde producten die worden geteeld en geproduceerd in onze eigen regio.

Onze ambitie is om zoveel mogelijk mensen  gezonde, verse producten van dichtbij te laten consumeren. Thuis, maar ook in restaurants, op het werk, op school, in zorginstellingen en waar dan maar ook.

SvdS - kopieZes jaar geleden begonnen we hier op de Eemkade de Smaak van de streekmarkt. De sfeer, ontmoetingen, goede gesprekken, de gedeelde passie voor echt eten aangevuld met muziek, activiteiten en later ook de kookwedstrijden en workshops van StreekChef maakten de markt een bijzonder evenement. Dat smaakte naar meer.

De bezoekers van de markt vragen iedere keer weer wanneer ze hun dagelijkse boodschappen, uit de regio, kunnen komen doen. We weten dat we de boeren en producenten niet vaker de stad in krijgen en dat we die dagelijkse boodschappen dus zelf moeten organiseren. Vanuit StreekChef hebben we contact met verschillende chef-koks en cateraars uit Amersfoort en die geven hetzelfde aan. Ze willen graag met verse, herkenbare producten uit regio werken in hun keuken, maar ze missen een partij die dit voor hun organiseert en die zorgt voor continuïteit en kwaliteit. De vraag uit de stad naar regionale producten is luid en duidelijk hoorbaar. Het is tijd voor Het Lokaal.

Het Lokaal

In Het Lokaal staat écht eten centraal: voedsel uit de regio, uit het seizoen, waar mogelijk biologisch en tegen een eerlijke en betaalbare prijs voor boer en consument. Het Lokaal is een plek waar een nieuwe eetcultuur tot groei en bloei kan komen, waar voedsel uit stad en ommeland samen komt, waar productie en verwerking plaatsvindt. Van waaruit distributie naar bewoners, horeca en instellingen wordt georganiseerd, maar waar ook de dagelijkse of wekelijkse boodschappen gedaan worden. Een plek waar (h)eerlijk wordt gekocht, gegeten en gedronken, geleerd, over voedsel wordt gepraat en netwerken worden verbonden rondom onze primaire levensbehoefte: Echt Eten!

Het Lokaal koopt regionaal geproduceerd (biologisch) voedsel rechtstreeks in bij de boeren en producenten. Zo wordt een korte keten gecreëerd die prijsvoordeel biedt aan zowel de boer als de consument. Het dienstenaanbod van Het Lokaal wordt een combinatie van groothandel, detailhandel, webwinkel, horeca en sociaal maatschappelijk (kennis)centrum. Het Lokaal richt zich zowel op de zakelijke als op de consumentenmarkt. Klanten kunnen op locatie producten komen kopen of online bestellingen plaatsen die kunnen worden bezorgd of op verschillende locaties kunnen worden afgehaald. Er kan gekozen worden voor samengestelde pakketten ten behoeve van voorbeeldmaaltijden of losse artikelen.

Het Lokaal realiseert de verschillende diensten onder één dak, in het stadshart van Amersfoort. In de hal komt het voedsel binnen, wordt het indien nodig verwerkt, verpakt en verkocht. De hal is naast verwerkingsplaats en verkoopplaats ook een ontmoetingsplaats voor het publiek. Er kan gegeten en gedronken worden, bestellingen kunnen worden afgehaald of ter plekke aangeschaft. Daarnaast biedt de hal ruimte voor kookworkshops, voedselevenementen, cursussen en dient het als kenniscentrum rondom regionaal voedsel en stadslandbouw. De hele week biedt de hal een diversiteit aan bedrijvigheid en activiteiten.

Het Lokaal doet dit als een sociaal maatschappelijk betrokken onderneming. Om deze reden heeft Het Lokaal naast zakelijke commerciële doelstellingen tevens sociaal maatschappelijke doelstellingen gesteld. Het Lokaal wil met voedsel als verbindende factor een relevante rol spelen in Amersfoort. Het Lokaal zal daarom  werkplekken voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt (de participatiewet) en leerwerkplekken voor MBO’ers en HBO’ers beschikbaar stellen.